Vad är det för skillnad mellan en öppen och sluten grupp på Facebook och vad positivt och negativt med den ena eller andra varianten om jag som småföretagare vill skapa eller gå med i en grupp?

 • Nina Jansdotter

  När en grupp är öppen så betyder det att vem som helst kan se vad som skrivs där även om man inte är medlem i gruppen. Fördelarna med det är främst spridningseffekten, att man kan dela inläggen där och på så vis nå ut till långt fler än de som är medlemmar. Öppna grupper brukar även växa snabbare då de bra inläggen i gruppen delas och när de görs så ser fler personer dessa och då blir en del nyfikna på och söker själva in som medlemmar.

  Nackdelen är att man har mindre kontroll över innehållet som skrivs och gruppkänslan blir mindre. Många gruppmedlemmar föredrar hellre att man kan titta på medlemslistan och då se vem det är som kan se när man skriver ett inlägg. Det ger en starkare känsla av grupptillhörighet och att man lär känna varandra.

  När man är admin från en grupp och behöver blocka någon som burit sig illa så kan det också vara skönt både för en själv och gruppmedlemmarna att den personen inte kan se vad som skrivs i gruppen framöver, någon som han eller hon hade kunnat göra om den varit öppen. Det man alltid bör ha i minnet när man är på sociala medier, vare sig man skriver något i en sluten grupp eller i något annat forum är att allt kan skärmdumpas och spridas vidare även om inte just den funktionen ‘dela’ finns. Så även om någon inte är med i en sluten grupp länge så kan denne få ta del av det som skrivs genom att någon som är kvar i gruppen delger honom eller henne detta.

  Jag vill även tipsa om att när man som admin väl slutit en öppen grupp så kan man ej välja att öppna den igen så innan man gör det valet så behöver man tänka igenom valet en gång till.

  Sedan finns det ytterligare en typ av grupp man kan skapa på Facebook, en så kallad hemlig grupp. En sådan kan inte sökas i vanliga sökfältet utan man måste ha blivit tillagd som medlem eller fått för att få vara med. Den typen används till exempel till projektgrupper av olika slag och där man inte vill ha fler medlemmar. Hemliga grupper kan heller inte ändras så att de blir öppna så när man registrerar en grupp är det viktigt att veta vad man ska ha för syfte med den från början. Annars är det i och för sig lätt att skapa en ny grupp och börja om från början.

 • Fick du svar på din fråga?

  Ja   Nej

Kommentarer

Din e-post blir inte synlig för andra än sidans administratörer.