Är det oartigt att skriva med stora bokstäver i sociala medier? Jag ser fler som skriver på det viset.

 • Nina Jansdotter

  Jag brukar skriva hela meningar i versaler och använda många utropstecken för att förstärka mitt budskap. Som småföretagare tycker jag att det är svårt att nå ut annars i flödet och jag vill gärna synas mer. Nu var det någon som sa till mig på skarpen om att det är fel och oartigt att skriva med stora bokstäver. Stämmer det? Jag ser fler som skriver på det viset.

  SVAR: Jag förstår att du upplever att det är svårt att nå ut med ditt budskap i det enorma flödet på sociala medier för det stämmer. Många konkurrerar om utrymmet att höras och synas. Att kommunicera på det sättet som du gör är dock inte rätt sätt att gå anser jag. Som beteendevetare och expert på kommunikation på sociala medier kan jag säga att det ofta upplevs som lite för aggressivt och inte professionellt av många människor, att ha flera utropstecken och eller frågetecken på rad. Som vanligt finns det även regler som har undantag men oavsett vad så tillhör det generellt sätt oartig nätetikett, även om jag har noterat att fler skriver så.

  Att du dessutom skriver hela ord eller speciellt långa meningar med VERSALER innebär att man SKRIKER ut orden och det är upplevs heller inte trevligt utan kan snarare skapa badwill för dig och ditt företag. Ofta önskar jag att det fanns möjlighet att kursivera eller fetmarkera ord som man vill förstärka men den möjligheten finns ju tyvärr inte – än i alla fall. Den del gör så att de skriver istället skriver m e l l a n r u m när de vill poängtera något och det kan fungera ibland likaså att *stjärnmarkera* ord om man vill ha ytterligare förtydligande än att man använder ”citattecken” jag säger nja till dessa varianter. Oavsett vad så får ska man inte överanvända dessa.

  Då och då kan man visst använda versaler men det ska, som sagt ej bli en vana utan sparsamt och medvetet, annars kan det bli störande. Utmaningen är att skriva riktigt bra och intressanta inlägg, som tillför värde och som skapar dialoger. Det är ett bättre sätt att synas, enligt min erfarenhet. Samma sak gäller för att överanvända olika typer av smileys. Det kan vara kul och bra ibland men inte i långa rader. Tänk på att alla kraftuttryck som utropstecken versaler förlorar sin kraft om de överanvänds.

  En småföretagare som använder sociala medier som plattform för att nu ut med sitt budskap har högre krav på sig att kommunicera på ett bra sätt än helt vanlig användare som går till sitt jobb och får lön ändå även om han eller hon retar upp människor på nätet på kvällarna. En småföretagare kan i högre grad förlora på att bränna broar till de kontakter som man har lagt mycket tid, och kanske även pengar, på att skapa.

 • Fick du svar på din fråga?

  Ja   Nej

Kommentarer

Din e-post blir inte synlig för andra än sidans administratörer.