Varför väljer man att ta bort någon som vän på Facebook?

• Nina Jansdotter

Jag är småföretagare och lägger mycket tid på att nätverka i olika forum, dels för att bygga varumärke samt för att få nya kunder och dels för att jag är social och tycker att det är kul att lära känna nya människor. Jag erkänner att jag är lite känslig för när någon väljer att ta bort mig som vän på Facebook. Varför väljer man att ta bort någon som vän? Vilka är de vanligaste anledningarna?

SVAR: Tack för en spännande och intressant fråga som det inte är helt lätt att svara på för det finns så många anledningar till att man väljer att avsluta vänskapen på Facebook. Det första jag tänker på är att många småföretagare, inklusive mig och uppenbarligen dig också, så använder vi sociala medier i våra arbeten. Detta gillar inte alla de som är där bara på sin fritid. Då har vi lite olika syften som ibland inte matchar varandra så bra. Om vi som är småföretagare klampar in för hårt och blir för kommersiella i det vi postar på Facebook så kan det mer uppfattas som vi bara är där för att sälja och göra business och inte för att umgås vilket gör att en del inte vill vara vän längre. Nu vet jag inte om det är fallet just att någon tagit bor just dig men det kan vara en anledning. En annan vanlig anledning är att man anser att vännen inte är tillräckligt aktiv med att kommunicera med en. Att du aldrig eller sällan gillar och kommenterar något av dennes inlägg. Vi är sociala varelser med behov av att bli sedda och bekräftade och känner man sig osedd så kan det vara en anledning till att man då inte vill ha den vännen mer i sin vänlista. För oss som har stora nätverk kan detta givetvis vara väldigt svårt att hinna med att kommentera hos alla var och en men här behöver vi ändå försöka göra så gott vi kan och interagera med så många som möjligt eftersom det är väldigt viktigt med dialog och inte bara monolog.

En annan anledning till att det blir sura miner på Facebook är att man inte vill läsa den andres statusar om politik i tid och otid. Speciellt om man inte delar den politiska åsikten i fråga. Just politik kan bli en väldigt het potatis så om man som småföretagare i hög grad vill debattera politik så anser jag att man bör ta sig en funderare innan angående för- och nackdelarna med detta.

Vi har som sagt olika syften med att vara på Facebook. En del småföretagare och andra gillar att koppla av med spel av olika slag där. Om de som inte gillar att spela får en massa spelförförfrågningar så kan detta också vara en anledning till att en del av vännerna trycker på unfriend. Likaså om man upplevs tjatig med att generellt sätt skriva samma typ av statusar utan variation hela tiden.

Nu finns det till och med en app heter ”Who delated me on Facebook” för den nyfikne. Denna skapar en lista med dina vänner, som den senare jämför med statusen när du kollar upp listan nästa gång. Då ser du vem som inte längre valt att vara din vän. För den modige småföretagaren, så kan man ju om man vill lära sig mer om nätverkandet på nätet, faktiskt ta sig tiden att fråga den som tagit bor en som vän. Om man kan stå ut med att få negativ feedback, vill säga. Sedan kan det ju vara så att personen i fråga till exempel valt att bara vara vän med de närmsta och inte mer flyktiga bekantskaperna. Orsaker till att man minskar sitt nätverk kan vara många och bäst är att inte ta saker och ting så väldigt personlig anser jag. Det blir konflikter av olika slag hela tiden på Facebook och på nätet överhuvudtaget. Det är lättare att vara kaxig framför en skärm än ansikte mot ansikte och det är för den delen helt omöjligt att vara alla till lags.