Jag har blivit lurad av ett företag. Jag funderar på att hänga ut dem i mina kanaler – men kan det slå tillbaka på mig och mitt företag?

 • Nina Jansdotter

  Det är ett företag som har lurat mig och flera andra också för den delen. Jag funderar på att hänga ut dem med namn i mina stora kanaler i sociala medier? Ska jag det eller kan det slå tillbaka på mig själv som småföretagare anser du?

  SVAR: Bra att du väger för och nackdelar innan du hänger ut någon i dina kanaler – oavsett om personen eller personerna förtjänade det eller ej för precis som du funderar över så kan det också slå tillbaka på dig själv och ditt företagande.

  Det finns nog ingen småföretagare som inte blir lurad någon gång oavsett om man skrivit avtal eller inte med någon kund eller samarbetspartner. Visst är det lätt för oss som har stora nätverk i sociala medier att tänka tanken att hänga ut någon med namn, men det finns också många nackdelar med att göra det. Till exempel att man skapar en upptrappning, där en andra också hänger ut dig tillbaka och så har man kanske en riktigt smutsig pajkastning inför många av era följare.

  Sådana fighter kan visserligen vara spännande för de som följer och skapa mycket trafik till dina kanaler, men det kan lätt spåra ur och du själv får badwill och att alla inte alls håller med dig varken i sak eller att du handlar rätt när du hänger ut andra, som kanske har en helt annan version av vem som lurade vem. En del kändisar har blivit kändare genom att sätta igång bråk och kritisera sina kollegor eller konkurrenter i branschen men man får själv välja om det är den vägen som man vill gå för som sagt, det kan bli negativt rykte för dig också. Det är ju en väg att gå om du är beredd på att stå upp och slåss, ibland under en lång tid. Det beror ju också på hur mycket annat du har att göra, för det tar mycket energi och tid att bråka.

  En del kanske blir rädda för att göra affärer med dig eftersom om det går snett så blir de offentliga slagpåsar. Sedan har vi den djupare filosofiska delen. Jag kommer att tänka på ett citat från bibeln ”Den som är utan skuld kaster första stenen”. Nästa gång kanske det är du som gjorde fel och det kanske inte var något medvetet du valde men någon kanske ändå kände dig lurad av dig.

  Är det pengar som du vill kräva och få rätt i så finns det ju andra kanaler som kan vara effektivare för det ändamålet, som till exempel, inkassoföretag, kronofogden eller tingsrätten.  Ibland kan det för den delen vara effektivt att i alla fall hota med uthängning om inte fakturan blir betalt eller företaget på andra sätt gör rätt för sig. Bara för att man säger att man ska göra en sak så behöver man ju inte fullfölja det.

  Det är viktigt att efter vad det i så fall är för syfte, med att du namnger någon negativt på nätet. Är det för att få någon form av revansch? Är det för att få betalt? Är det för att varna andra? Är det för att stå upp för sig själv för att fler har lurat dig innan och nu är du trött på det och vill statuera ett exempel så att ingen lurar dig igen när de ser att du tar bladet från munnen och berättar historien högt? Ja, det kan finnas många anledningar till att man vill outa någon, så börja där. Att man hänger ut någon ska heller i så fall absolut ingenting du gör i affekt, en dag när bägaren rinner över utan mer som ett medvetet beslut där du vägt plus och minus och har en strategi för eventuella motangrepp.

  Ytterligare en aspekt som jag vill ta upp är att om du går ut med att du blivit lurad så kommer det vara många som kanske kommer att tycka att du varit dum och naiv som till exempel inte skrivit vattentäta avtal. Att du verkar mindre kompetent själv som inte tagit referenser och så vidare. Det ger ofta inget riktigt proffsigt intryck att inte själv ta kontroll över situationen och att du inte kunnat lösa den på annat sätt än att skapa en offentlig historia av händelsen. Men återigen, du kanske tycker att du vill bjuda på att du inte varit proffsig själv i alla led och att du nu lärt dig något.

  Många säger att de vill hänga ut personer därför att de vill varna sina småföretagarvänner för bedragare och det är en tanke som jag verkligen kan förstå. Då kan man ju välja att skriva privata meddelanden med varningar hellre än att skriva ut bluffarnas namn öppet i sociala medier.

  Sedan har vi detta med att personen eller personerna du hotar med eller till och med går så långt att du hänger ut dem, i sin tur kan hota dig med ärekränkning och att du illvilligt har skadat deras varumärke. Nu är det så att i praktiken så är det svårt att driva sådana case i domstolen därför praxis har blivit så att det krävs mycket bevisbörda från deras sida samt man menar att offentliga personer, som till exempel en företagare med stora kontakter i sociala medier, får tåla att bli granskad och kritiserad. Det hör också till demokratin att man får lov att yttra sig negativt om andra människor, om man upplever att man har rätt och man inte medvetet ljuger och förvränger fakta. Det ska gå långt innan någon faktiskt blir fälld för förtal idag.

   

  Jag har själv aldrig skrivit ut någon bluffares namn eller företag offentligt men jag har flera gånger beskrivit situationen men då också anonymiserat den. Då blir det historier som också har kunnat ge intressanta debatter och lärdomar både för mig själv och de som läst och kommenterat vad jag skrivit. Det kan också vara en väg för att själv sätta ord på det jobbiga och på så vis ventilera lite och få lite empati och omsorg av de du umgås med på nätet.

 • Fick du svar på din fråga?

  Ja   Nej

Kommentarer

Din e-post blir inte synlig för andra än sidans administratörer.