Vilka kostnader kan jag ta på företaget?

 • NyföretagarCentrum Öresund

  Det enkla svaret är att du kan ta alla kostnader som härför sig till företagets verksamhet d.v.s. allt du köper för användning i företaget är ju också kostnader i företaget. Det ska alltså härhöra till verksamheten. Du kan alltså ta betalt för att du kör med egen bil i form av körersättning en du kan inte ta bensinen på företaget utan den ligger då i körersättningen. Du kan så klart ta kostnad för kontorsutrustning så som en dator och en skrivare. Men du kan inte ta kostnaden för ett spel som familjen ska använda på företaget då det inte härförs till företagets verksamhet.

  Bjuder du en kund på lunch kan du ta upp det som representation men om du och familjen går ut och äter kan du inte se det som en företagskostnad lika lite som om du bjuder en kompis på lunch för att snacka gamla minne. Skulle kompisen vara din kund är det dock ok att du bjuder på lunchen som representation.

  Kostnader för att starta bolaget är också en kostnad som företaget ska stå för d.v.s. registrerings avgifter och ev. advokatkostnader mm

  Du kan inte ta din hyra för bostaden och lägga på företaget fast att du driver företaget därifrån utan i så fall måste du kunna visa på en designerad yta som används för företaget och räkna ut vad kostnaden för denna del är och det kan du debitera företaget för.

  Mobiltelefonabonnemang har varit omdiskuterat och vill du använda samma abonnemang privat bör du ha ett fastpris abonnemang så att det inte spelar någon roll att du ringer privat från denna telefon också. Alternativt kan du tvingas redovisa vad som är privat och vad som är företagsrelaterat.

  Det är viktigt att således fundera på hur kostnaden ska användas d.v.s. är den 100% förtagets så är det inga problem men om det är tveksamt skulle jag rekommendera dig att tala med din revisor eller bokföringsbyrå eller motsvarande. Du kan också alltid vända dig till Skattemyndgheten för råd och hjälp.

 • Fick du svar på din fråga?

  Ja   Nej