Bluffaktura – Hur gör jag om jag fått en faktura för något jag inte beställt eller lurats att beställa?

 • Kansli

  Här är en steg för steg-lista över hur du bör agera om du får en faktura för något du inte beställt eller lurats att beställa. Har du bara fått ett ”fakturalikt erbjudande” kan du däremot bara kasta det i papperskorgen – det är ju inte en riktig faktura..

  1. Gå till www.svenskhandel.se/varningslistan och kontrollera om företaget finns med där.

  2a. Saknas företaget som skickat kravet på Svensk Handels varningslista samtidigt som ditt företag är ett aktie, – handels- eller kommanditbolag? Då ska du bestrida på ett ”tidstämplat” sätt som visar när du bestred. Du kan skicka ett mejl, ett fax om du sparar sänt-kvittot eller ett REK-brev.

  2b. Finns blufföretaget med på Svensk Handels varningslista, eller om du har enskild firma, kan du även bestrida via ett vanligt brev. Du spar förstås en kopia på din bestridan.

  3. Polisanmäl blufföretaget. Det gäller även de som skickat ett fakturalikt erbjudande. Även om få anmälningar leder till en faktisk utredning är anmälan viktig för polisens möjligheter att agera mot fakturaskojarna.

  4. Sök efter information om blufföretaget på Internet. Ofta diskuteras det både på forum och på varningslistor, och du kan få en bild över hur företaget brukar agera.

  5. Får du en påminnelse på fakturan behöver du inte göra något. Får du däremot ett inkassokrav ska du bestrida kravet igen, med en tydlig motivering varför du inte vill betala. Ett vanligt brev räcker den här gången.

  6. Om det oseriösa företaget skickar kravet till Kronofogden får du ett brev från myndigheten. Det brevet måste du svara på, och förklara att du redan bestridit kravet och inte tänker betala. Om det är aktuellt i ditt fall, kontakta också Teamet för rättelser för att få bort noteringen.

  7. Om du blir stämd får du ett brev från din lokala tingsrätt. Du måste då svara tingsrätten för att inte automatiskt förlora tvisten. Läs på om hur tvister och avtalslagen fungera och låt dig inte skrämmas.

 • Fick du svar på din fråga?

  Ja   Nej

Kommentarer

Din e-post blir inte synlig för andra än sidans administratörer.